Før du får lavet en piercing, er der nogle ting du skal vide. Klik på det emne, du ønsker at vide mere om.
Instrumenter og smykker skal være sterile, fordi der ellers er større risiko for betændelse omkring piercingen, og i værste fald kan du blive smittet med HIV eller leverbetændelse.
Kuglen på et tungesmykke kan udskiftes med en kugle af plast for at mindske risikoen for tandskader.
Du bør skylle munden med klorhexidin eller saltvand hver gang du har spist, drukket eller røget indtil såret er helet. Brug ikke brintoverilte, da det kan forhindre den naturlige sårheling.
Køb en ny tandbørste og børst tunge og smykke dagligt.
Inden du skyller med klorhexidin, er der nogle ting du skal være opmærksom på:
Klorhexidin inaktiveres (virker ikke) af følgende:
Desuden misfarver klorhexidin tænderne efter længere tids brug, men fjernes let ved en almindelig tandrensning hos din eller tandlæge.
Undgå desuden at "lege" med din tungepiercing, da du kan udvide hullet i tungen eller få mellemrum mellem dine fortænder.
Valg af piercingklinik.
Da enhver kan nedsætte sig som piercer i Danmark, er det vigtigt at vælge at sted, hvor hygiejnen er god. Det vil sige, at festivaler og markedspladser ikke er steder, der egner sig til at få lavet piercinger. Stil derfor krav til at hygiejnen er ligeså god som hos din læge eller tandlæge. Dette indebærer, at pierceren skal bruge handsker og engangsnåle og skal autoklavere sine instrumenter, det vil sige ophedning af instrumenterne til 120° C i vanddamp i 20 minutter.
Materialer.
Køb piercingsmykker af titanium, niobium eller kirurgisk stål. Efter heling kan anvendes smykker af mindst 18 karat guld. Andre materialer frarådes på grund af risiko for allergi og dårlig heling.
Stivkrampevaccination.
Inden du får lavet en tunge-/læbepiercing, skal du sikre dig, at din stivkrampevaccination er i orden. Normalt dækker en stivkrampevaccination cirka 10 år efter den er givet.
Bakterier.
I mundhulen findes der naturligt mange bakterier. De kan både være sygdomsfremkaldende (patogene) og ikke sygdomsfremkaldende (apatogene). Under normale omstændigheder er der en naturlig balance mellem disse, men hvis du får lavet en tunge-/læbepiercing, kan denne balance nemmere blive brudt på grund af ændrede forhold i mundhulen, så de sygdomsfremkaldende bakterier får overtaget. Da piercingen til at begynde med er et åbent sår, er der risiko for at de patogene bakterier skaber en betændelsestilstand.
Betændelse.
I tilfælde af betændelse, skal du rense din piercing ekstra omhyggeligt med klorhexidin 0,1 %, saltvand eller mild sæbe (udvendigt) for eksempel Lactacyd eller Vivag. Tag ikke piercingen ud, medmindre det er anbefalet af læge eller pierceren, da betændelsen ellers vil efterlade et bulet ar, dér hvor piercingen har siddet. Søg læge, hvis betændelsen ikke er forsvundet inden for kort tid.
Renholdelse af piercing.
En tunge-/læbepiercing er cirka 6 uger om at hele. Under helingsperioden skal piercingen holdes ren med klorhexidin 0,1 % eller saltvand. Til udvendig brug kan anvendes mild sæbe (Lactacyd eller Vivag).Ved anvendelse af klorhexidin 0,1 %.
Komplikationer i forbindelse med piercing.
Ved tunge- og læbepiercing kan der opstå en række komplikationer. Disse kan være:
Ting du skal undgå.
I helingsperioden skal du undgå:
HUSK!
Husk at få skiftet tungestaven til en kortere, når hævelsen af tungen er faldet. Hermed bliver risikoen for knækkede tænder mindre. Visse piercingklinikker har skiftning af staven inkluderet i prisen.
Marianne Koch, Kimi Mogensen og Malene Gudmand
Opdateret d. 19-12-00